מה לדעתך משמעות החיבור בין אדריכלות, עיצוב והנדסה לקיימות?
כפי שהאדריכלות ועיצוב הפנים של המבנה קשורים זה בזה, אני מאמינה כי בימינו, הנדסה לקיימות קשורה גם היא אליהם בקשר הדוק. כמעצבת תאורה אדריכלית אני בוחרת לשים דגש על עיצוב תאורה שיהיה נכון לאדריכלות המבנה ולעיצוב הפנים וייצור אווירה ההופכת אותם לאחד. לצד זאת תכנון התאורה שם דגש על היבטים של חסכון באנרגיה בעזרת קידום שימוש מקורות אור בעלי טכנולוגיה חדשה וחכמה שיש ביכולתה להביא להתייעלות אנרגטית. השימוש בטכנולוגיות החדשות מקטין את הזיהום האורי ועלויות התחזוקה לטווח הארוך ויוצר מערכת תאורה בעלת מודעות סביבתית.
מה הוביל אותך לעסוק בתכנים אלה?
נקודת המפנה בתחום החלה בשנות ה90 כאשר אל גור העלה את נושאי הסביבה והקיימות. הידע החדש הוביל מעצבי תאורה רבים ואותי בניהם לחפש טכנולוגיות חדשות וכלים תכנוניים בעזרתם אנו נוכל להפחית מדריסת הרגל של מערכות התאורה בין אם מדובר בפרויקטים פרטיים או מסחריים. היום התחום מתפתח לכיוון מערכות תאורה שיהיו בשליטה של המשתמשים ויהפכו אותם למודעים יותר לאור מה שיוביל להתייעלות אנרגטית גבוהה.
מהם מקורות ההשראה שלך לעיצוב תאורה טובה ואחראית?
השראה לעיצוב תאורה יכולה להגיע מכל מקום. העולם סביבנו מלא בסיטואציות יומיומיות שאפילו הכי פשוטות שבניהן יכולות להוות השראה לעיצוב תאורה ברגע שאתה מודע לכוחו של האור ולהשפעותיו על הרגשות של האדם. למשל מסעדה המוארת באור שוטף תיצור אווירה שונה לחלוטין מאשר מסעדה שתואר בתאורת אווירה ובמוקדי אור ספציפיים ותהיה אולי חשוכה יותר.
מהם הכלים שבהם את משתמשת בעבודתך כמרצה וכאשת מקצוע?
בראש ובראשונה אני מאמינה כי חינוך לקיימות הוא החשוב ביותר – החל ממודעות לסוגיות הקיימות היום ועד לכלים שיש ברשותנו כמעצבים על מנת להשפיע על סוגיות אלו. מרצים באקדמיה היום מעצבים את דור המעצבים העתידי ואני מאמינה שאנו צריכים ליצור דור של מעצבים שאנו נרצה לעבוד עימם בעתיד.
את מי היית מעוניינת להזמין לשתף אתך פעולה במסגרת הקורסים שאת מעבירה?
מאוד הייתי רוצה לעבוד עם ספירס ומייג'ור, שהם משרד שלו פרויקטים נהדרים ושמתעסק בתאורת חוץ שיוצרת סיפור, תורמת המון למרחב הציבורי ומאדירה אותו. עוד הייתי רוצה לעבוד עם האדריכל ז'אן נובל, שבהרבה מהעבודות שלו אפשר לראות עיסוק באור וריכוך שלו באופן הדן בהשפעתו על תחושות האדם.
מה חשוב לך שהסטודנטים ידעו ויפנימו עם סיום הקורסים שאת מעבירה?
הכי חשוב לי שסטודנטים ילמדו אחריות סביבתית שהיא בהחלט גם אחריות חברתית. אם נצליח כמחנכים להשריש בהם את החשיבה הזאת הם ימשיכו להפיץ אותה גם לבאים אחריהם ולאנשי מקצוע נוספים וזה מה שיביא לשינוי בסופו של דבר.
אם היה דבר אחד שיכולת לשנות בהכשרת אדריכלי ומעצבי העתיד, מה הוא היה?
אני מאמינה שעיצוב תאורה הוא מאבני היסוד של עבודת העיצוב לכן אני מאמינה שמעצבים ואדריכלים צריכים ללמוד אותו ולהתנסות בו במהלך כל הלימודים. אור הוא חומר שנמצא סביבנו כל הזמן ומשפיע על התחושות שלנו, הוא לא רק משהו שמייפה את האדריכלות והסביבה אלא הוא חלק בלתי נפרד ממנה. היום רוב האנשים עובדים עם תאורה מלאכותית רק בצורה של פיזור אור שמנסה לדמות תאורה טבעית, אבל יש עוד המון צורות עבודה מעבר, תאורה היא לא רק בשביל לראות ויש לה השפעות פסיכולוגיות ובריאותיות.
מהם בעינייך שלושת האתגרים הבוערים היום בתחום עיסוקך?
הנושא הראשון הוא תאורה ובריאות. התאורה המלאכותית מאפשרת לנו להשתמש בהרבה שעות ביום בהם אנו ערים ועובדים וזה פוגע ביכולת התפקוד שלנו מאחר ואנו לא מעניקים לגוף את המנוחה שהוא צריך. בעצם אנו סובלים מהארת יתר שמפריעה למעגל הערות ומעגל השינה ואנו צריכים להיות מודעים לבעיה ולהתמודד איתה כמעצבים.
הנושא השני הוא קיימות. חובתנו לשמור על הכדור הזה לדורות הבאים ולקחת אחריות חברתית גם במרחבים הציבוריים וגם בבית הפרטי שלנו.
הנושא השלישי הוא המודעות לכוחו של האור. מקצוע עיצוב התאורה כולל בתוכו ידע מדיסציפלינות רבות מתחום הרפואה, ההנדסה, הפסיכולוגיה, העיצוב ועוד. עם השנים אנשים הופכים להיות יותר ויותר מודעים לאור כחומר ולמה שהם רוצים שהוא יעשה, אבל מעצבים מקצועיים חייבים להיות בעלי ידע מכל התחומים הנוגעים להארה בשביל באמת לייצר סביבות אחראיות שישפיעו לטובה על המשתמשים. לא מדובר רק בבחירת גופי תאורה אלא להבין מהו מקור האור, איך הוא משפיע על המשתמשים ועל הסביבה ועל התחושות שלהם.
מהם התחומים שמעסיקים אותך כעת במחקר?
כחלק מלימודי הדוקטורט אני עוסקת רבות בנושא של city beautification – יופי העיר ואיך הוא משפיע על ההתנהלות של האנשים. לא מדובר רק על תאורה שבאה לאפשר את ההתנהלות במרחב הציבורי אלא כזו שיש לה פוטנציאל להגביר את השימוש שלנו בשטחים הציבוריים ואת ההנאה שלנו מהמרחבים האלו. לדוגמא – בסדנא בה השתתפתי בגואה הודו, עיצבנו תאורה למקום ציבורי שאנשים לא השתמשו בו בכלל. השינוי שיצרנו הביא לכך שאנשים החלו להגיע לאותו מרחב באופן קבוע לאחר הסדנא ועד היום.
מאיזה קורס "ירוק" שעשית למדת הכי הרבה ומה?
במהלך שבע שנים האחרונות אני מלמדת את תלמידי שנה ג' בחוג לעיצוב פנים במכון אבני את נושא עיצוב התאורה. בהתאם לאג'נדה אנו לומדים לייצר גוף תאורה ירוק. בקורס הזה התלמידים מגיעים כל פעם מחדש להמון אפשרויות לתאורה למרות מגבלות התרגיל ואנו מצליחים לייצר שכבות תאורה שונות שהם גם פונקציונאליות וגם אסתטיות. כלומר הסטודנטים לומדים איך תאורה ירוקה – שנתפסת לפעמים כחסרון היא בעצם יתרון.
מהי המוזיקה לה אתה אוהב להאזין כשאת עובדת?
אני אוהבת להאזין למוזיקה שמחה שאני שומעת בה אור ושמחה, זה נותן לי מרץ לכל היום והרבה מאוד השראה.
נושא נוסף שברצונך להרחיב עליו:
האני מאמין שלי זה שיש להפוך את מקצוע עיצוב התאורה למקצוע רשום שנדרשת לו הסמכה ולימודים מקצועיים. המהלך הזה יעורר מודעות לכוחו של האור על הסביבה שלנו. כולנו חיים בסביבה הבנויה ולכולנו מגיע אור טבעי ותחושת רווחה שתאורה יכולה לספק. אם נהיה מודעים יותר לאור ולמה שאנחנו רוצים שהוא יעשה, יותר ויותר אפשרויות ייפתחו בפנינו. מעצבי תאורה צריכים להיות מוסמכים לעסוק בכך ולהיות מודעים להשפעות שלך העיצוב שלהם מבחינה סביבתית, פסיכולוגית, בריאותית ועוד.

ציפי פרנק
מרצה ויועצת בתחום תכנון אורבני
PhD לימודי אורבניזם, עיצוב תאורה – THE EUROPEAN GRADUATE SCHOOL, שוויץ
M.A התמחות בתכנון עירוני – האוניברסיטה העברית
B.A תוכנית לימודים רב תחומית, תיאטרון – האוניברסיטה העברית
קורסים רלוונטיים
תכנון ועיצוב תאורה אדריכלית
שיטות וגישות בטכנולוגיות "ירוקות" לחיסכון באנרגיה
תאורה ואביזריה
חשמל ותקשורת
תקנים ובטיחות
תורת הצבע
עקרונות בעיצוב
הנדסת אנוש
בניה קלה
הום דיזיין – הלבשת הבית
מקומות עבודה נוכחיים
בר אילן
HIT – המכון הטכנולוגי חולון
טכניון תל אביב
טכניון חיפה
טכניון ירושלים
מכללה למנהל
מכון אבני
מכללות אורט