מה לדעתך משמעות החיבור בין אדריכלות לקיימות? הפרקטיקה, האפיון שלה. אנחנו נמצאים בעידן בו התיאוריה, היא תמיד חשובה אבל כרגע אנחנו בעידן שהיישום הוא באופן חד משמעי צריך להיות מה שמוביל אותנו כרגע.
מה הם הצעדים החשובים ביותר שיש לעשות לדעתך לקידום הבניה הירוקה בישראל? להטמיע את החינוך בקרב בתי הספר הטכנולוגים שהם בעצם החיבור המידי בין הבניה הירוקה לפרקטיקה. מעצם המקצוע שאותם תלמידים לומדים. הם לומדים את זה בשביל להיות "שרטט", מתכנן לא מתעסק בתיאוריה אלא בפרקטיקה. הוא המוציא לפועל של העבודה אם כעובד במשרד ואם כבעל משרד עצמאי. הנדסאי במהות זה מקצוע שהוא פרקטי, עוסק הלכה למעשה בהוצאה לפועל של התקנים. אני נתקל לא פעם באדריכלים שלא בקיאים בבניה ירוקה אבל יושב אצלו הנדסאי שלמד את זה הלכה למעשה למשל בתל חי ויודע איך לעשות את זה. זה נוגע הרבה פחות לבתי ספר לאדריכלות. בניו יורק שזה מוטמע ומושרש עדיין בארכיטקטורה עוסקים יותר בתיאוריה מאשר בפרקטיקה. פרויקט גמר בבתי ספר לאדריכלות עושים עבודה מאד רצינית אבל זה מסתיים ברעיון בלבד. לעומת זאת אצלנו בתל חי הפרויקט גמר מסתיים בהפקה של נספח אקלימי על גבי תכניות ביצוע. יש הבדל מאד גדול. לא רק איך אלא מה עושים.
מהי המהות של בניה ירוקה מחבינתך? בניה נכונה. ידידותית למשתמש ולסביבה
מהם מקורות ההשראה שלך לאדריכלות טובה ואחראית? אדריכלות שנעשתה עד שנות השמונים, עד רגע שבו הטכנולוגיה עלתה על העבודה של הפרט, על החשיבה העניינית וההגיונית. הטכנולוגיה קצת גרמה לנו לאבד את הערכים האמיתיים. לא רק בתחום אדריכלות אבל גם ובעיקר באדריכלות. למשל טכנולוגית המיזוג אויר לא הייתה כל כך מפותחת וככה גם בתחומים אחרים. לפני האדריכלות המודרניסטית ומשם אנחנו בעצם שואבים את ההשכלה ואת הידע שלנו.
את מי היית רוצה להזמין לשתף אתך פעולה במסגרת הקורסים שאתה מעביר? יועצים מקצועיים בתחומים הרלוונטים: מיזוג אוויר, למשל שיש להם מודעות לנושא הסביבתי, שיש להם הבנה איך לשלב מערכות אקלימיות, חשוב שיהיו יותר כאלה. ועוד יועצים מקצועיים כמו יועצי תאורה.
מה חשוב לך שהסטודנטים יפנימו עם סיום הקורסים שאתה מעביר? שבנייה ירוקה זאת לא זכות אלא ברירה. או נכון יותר חוסר ברירה. היום אנחנו נמצאים בעידן שהבניה הירוקה היא כבר לא גימיק, או משהו שיווקי, זה must ברמה הסביבתית, האקולוגיות שבה אנחנו נמצאים. זה יכול להיעשות רק על ידי הטמעה רוחבית בכל הנושאים שמלמדים ולא רק בקורס מבוא.
אם היה דבר אחד שיכולת לשנות בהכשרת אדריכלי העתיד, מה הוא היה? קצת פחות הסתמכות על טכנולוגיה ויותר חשיבה ששואבת את הידע שלה מהעבר ומסורת הבניה והתכנון שקדמו לפיתוחים הטכנולוגים.
בעוד 5-10 שנים, כשהסטודנטים שלך יהיו בחזית העבודה, מה היית מצפה לראות מהם? מן הסתם בתים שהם חסכוניים באנרגיה, נוחים למשתמש, מודעות סביבתית מפותחת. ובמיוחד פעילות ניתוח ועיבוד נתונים בוגרת ועניינית שלא שואבת את האנרגיה שלה מהמדיה והתקשורת.
מה הם הנושאים שהכי מעסיקים אותך כעת? הפער הגדול שקיים היום בין רשויות החוק לבין המוציאים לפועל של כל נושא הבניה הירוקה. המודעות של רשויות התכנון והפיקוח בישראל וההכלה של הנושאים של בניה ירוקה היא מאד נמוכה.
שאלות בונוס: מה המוזיקה שלה אתה אוהב להקשיב כשאתה עובד? מוסיקה של הטבע, זה מה שאני אוהב.