מקרה מבחן בית הספר קינג סולומון

בניה ירוקה בפועל

שם הפרויקט: בית ספר 'קינג סולומון', הכפר הירוק
דרוג: כוכב 1 לפי תקן 5281 גרסת 2011
סוג פרויקט: מבנה חינוך
מיקום: הכפר הירוק, רמת השרון
שטח בנוי: 1,230 מ"ר
מספר קומות: קרקע + 2 קומות
יזם: עמותת גוונים
אדריכל: שוקי שושני אדריכלים
מעצבת פנים: שרית שני חי
מתכנן פיתוח: מתניה הר טוב
מיזוג אוויר: חיים דניאלי עירוני
מהנדס חשמל ותקשורת: מוטי אבוטבול
פיתוח: מתניה הר טוב
אקוסטיקה: עידו ברנס
קרינה: בן עזרא יאיר
אינסטלציה: אושרת צמח
קונסטרוקציה: שמוליק ציבוטרו
מנהל הפרויקט: ניהול ופיקוח שומרון הנדסה
קבלן ביצוע: צוות לבניין בנייה מתקדמת בע"מ
ליווי לתקן: יפתח הררי אדריכלים
אכלוס: ספטמבר 2014

_____________________________________________
תקציר
פרויקט בית הספר קינג סולומון מהווה דוגמא ליישום של מגוון רחב מעקרונות הבנייה הירוקה. החל מאופן העמדת המבנה, דרך בידוד המבנה והחלונות, התקנת הצללות, התקנת תאורה חסכונית ואמצעים לחיסכון במים וכלה בהתקנת חיישני תנועה לשליטה על התאורה ובחירת חומרי גמר בעלי תו ירוק. בית הספר נבנה בלוח זמנים קצר: שלושה חודשי תכנון ושלושה חודשי בנייה. זמן הבנייה הקצר, שהינו יוצא דופן בפרויקטים מסוג זה, התאפשר אודות לשיטת בנייה קלה המבוססת על פרופילי פלדה דקת דופן.

5

רקע
בית הספר היסודי קינג סולומון בכפר הירוק הינו בי"ס דו-לשוני (עברית ואנגלית) המושתת על זהות יהודית ומנוהל כעמותה פרטית. בבית הספר לומדים 65 תלמידים בכיתות א-ג והוא כולל 6 כיתות לימוד (2 כיתות לכל שכבה). מאפיין ייחודי לבית הספר הוא שבצמוד לכל כיתת לימוד נבנה חדר עזר בגודל 10 מ"ר ללימוד פרטני או לעבודה בקבוצות קטנות. מבנה בית הספר כולל גם חדר אוכל עם מטבח, חדר הנהלה וספריה קטנה. בשלב ב', אשר נמצא בשלבי בנייה, יתווסף למתחם בית הספר מבנה נוסף שיכלול כיתות לימוד, ספריה גדולה ואולם כנסים. בית הספר נבנה בלוח זמנים קצר: שלושה חודשי תכנון ושלושה חודשי בנייה. זמן הבנייה הקצר, שהינו יוצא דופן בפרויקטים מסוג זה, התאפשר אודות לשיטת בנייה קלה המבוססת על פרופילי פלדה.

אמצעים פאסיביים
מחשבה רבה הושקעה בהעמדת המבנה כך שכיתות הלימוד, המהוות את החלק העיקרי המאוכלס ברוב שעות הפעילות, ייהנו מתאורה טבעית ואפשרות לחימום פאסיבי בחורף על ידי קרינה סולארית. לכן החזיתות הארוכות של המבנה פונות לכיוון דרום וצפון. כדי להגן על החלונות הגדולים מקרינה בחודשי הקיץ תוכננו הצללות מבניות קבועות (מצחיות בטון) שהאפקטיביות שלהן נבחנה באמצעות סימולציות עד לקבלת תוצאה אופטימלית. בנוסף, הזיגוג בכל החלונות, מלבד החזית הצפונית, הינו מסוג LOW E בעל מקדם הצללה נמוך ומקדם מעבר אור טבעי גבוה. זאת כדי לאפשר ניצול פאסיבי של אנרגיה סולארית ברמה סבירה וניצול תאורה טבעית ברמה גבוהה. ואכן מבדיקות שעשו יועצי הבנייה הירוקה של הפרויקט עולה כי 35.5% מהשטחים המאוכלסים בפרויקט הם בעלי פונטציאל לחימום פאסיבי מקרינה בחודשי החורף. כמו כן, מכיוון שאין מבנים צמודים המצלים על גג המבנה, נעשה שימוש באנרגיית השמש לחימום המים המיועדים לחדר האוכל והמטבח.

מהלך הבנייה ושיטת הבנייה
שיטת הבניה של הפרויקט הינה שיטה לבנייה קלה מסוג LGS (light gauge steel- פרופילים דקי דופן). חתך הקיר כולל חיפוי חיצוני של לוחות פיבר צמנט בעלי תו ירוק על גבי קונסטרוקצית פלדה, בידוד של 5 ס"מ צמר סלעים וסגירה פנימית בקיר גבס דו-קרומי. שיטת בניה זו מצמצמת מראש את פסולת הבנייה מאחר וכמעט ואין פחת. יתרה מזאת, מכיוון שהבניה הינה "יבשה" ברובה, נחסך שימוש רב במים המאפיין שיטות "רטובות". אף על פי כן, מעט הפסולת שנוצרה במהלך הבניה הופרדה ל-6 זרמים באתר והועברה לאתר מורשה למחזור פסולת בנייה.

תאורה
בחללים המשותפים ובכיתות הלימוד תוכננו חלונות גדולים דרכם נהנה המבנה משפע של תאורה טבעית. בכיתות הלימוד ובמסדרונות הותקנו חיישני נוכחות המוודאים כי התאורה המלאכותית תדלוק רק כאשר ישנם שם תלמידים. אופטימיזציה ממוחשבת בוצעה על מנת לצמצם את מספר גופי התאורה וכן נבחרו גופי תאורה חסכוניים המיועדים לנורות LED או T5 בעלות מסירות צבע CRI)) הגדולה מ-80.

3

מיזוג אוויר
בית הספר ממוזג על ידי מערכת מיזוג מיני מרכזית בדרוג אנרגטי A ומסוג VRF המבטיח חיסכון מרבי בהוצאות האנרגיה למיזוג.

דרוג אנרגטי
מבנה בית הספר עומד בדרוג אנרגטיA על פי בדיקה מרשמית לפי דרישות ת"י 5282 'דירוג בניינים לפי צריכת אנרגיה'.

2

מים
בכל חדרי השירותים הותקנו ברזים אלקטרוניים חסכוניים במים בעלי ספיקות נמוכות מאוד (2.1 ליטר לדקה). אסטרטגיית הטיפול במי הנגר בפרויקט מבוססת על החדרה לקרקע באמצעות שני בורות חלחול ומקטע מאזור הפיתוח שרוצף באבן המאפשרת חלחול מים לקרקע ('אבן דשא').

חומרים
אחד האלמנטים המרשימים בפרויקט הוא עיצוב הפנים המוקפד הכולל חללים צבעוניים ואסטטיים. עיצוב הפנים כולל גם בחירה בחומרים בעליתו ירוק ליצירת סביבת לימודים בריאה יותר. הירידה לפרטים והמחשבה על המשתמשים בחלל הובילו לעיצוב מיוחד של שולחנות המאפשרים מגוון צורות ישיבה ומייצרות אינטרקציות שונות בין התלמידים בהתאם לצורך. הפלדה ממנה עשוי השלד הינה ממוחזרת ובסיום חייו של המבנה היא ניתנת לשימוש חוזר. שאר מרכיבי השלד כגון לוחות הפיבר צמנט והבידוד הינם בעלי תווים ירוקים.

פסולת
מחברות וחוברות עבודה מודפסות לא תראו אצל תלמידי בית הספר מאחר ולכל ילד מוענק אייפד שכולל את כל התכנים הלימודיים. כך צומצם למינימום השימוש בנייר. בחדרי השירותים, במקום מגבות נייר לייבוש הידיים, הותקנו מייבשים חשמליים אוטומטיים שמצמצמים את פסולת הנייר. כמו כן, בכל קומה הותקנה עמדת מחזור קומתית צבעונית וידידותית לתלמידים המאפשרת הפרדה ל-3 זרמי פסולת: פלסטיק, זכוכית ונייר.

4

תחבורה ונגישות
בית הספר מפעיל מערך הסעות מוסדר וילדים רבים מגיעים באמצעותו לבית הספר. כך מופחת השימוש ברכב פרטי. בית הספר כולל כ-50 עמדות חניה לאופניים. מקלחות לנוחיות המדוושים מתוכננות במבנה בית הספר שיבנה בשלב ב'.

פיתוח נופי
מחשבה רבה הושקעה בתכנון גינון חסכוני במים. הגינון הינו אקסטנסיבי משופר כך שהוא חוסך 51% מצריכת המים להשקיה בהשוואה לגינת ייחוס. כמו כן, משטחי ריצוף החוץ שנבחרו הינם בגוון אפור בהיר על מנת לצמצם את תופעת אי החום העירוני.

Silence is Golden